Iza kulisa Inspirita – intervju s Ankom Kovač-Augustiny

Iza kulisa Inspirita – intervju s Ankom Kovač-Augustiny

366

 Što se događa prije i nakon svakog Inspirita? Kako se pripremaju naši glumci, umjetnici i glazbenici? Koji su nam se detalji urezali u sjećanja i koje će anegdote još dugo prepričavati u ovim zimskim mjesecima koji su pred nama? Vodimo vas iza kulisa Istra Inspirita…

 

Od ovog je ljeta Istra Inspirit ekipa bogatija za dvije izuzetne i (multi)talentirane osobe koje su nam se pridružile na našim putovanjima kroz vrijeme kao glazbena i glumačka podrška. Supružnici Anka Kovač-Augustiny i Samuel Augustiny neumorno su radili cijelo ljeto ne bi li našim dragim gostima, zajedno s ostatkom naše theatre & gourmet ekipe, priuštili nezaboravne doživljaje.

 

Anka Kovač Augustiny
Anka Kovač Augustiny
Samuel Augustiny
Samuel Augustiny

 

Anka Kovač-Augustiny i Samuel Augustiny, vječno nasmijan dvojac koji je pratio Istra Inspirit ovo ljeto… Predstavite nam se ukratko. Čime se sve bavite i kako izgleda vaš život kada nema Inspirita?

Mi smo zaista jedan veseo i razigran dvojac bez kormilara ;-). Samuel je inženjer građevine, dobrovoljni vatrogasac, spasioc na vodi, strastveni motorist i glumac amater po rođenju. Ja sam magistirica glazbe – smjer fagot, uskoro magistrica prava sa specijalizacijom u međunarodnim odnosima, life coacher i glumica amaterka od 6. godine života.

Kad nismo dio super Istra Inspirit tima, živimo punim plućima, putujući barem jednom godišnje na neku novu za nas neotkrivenu destinaciju.

 

...živimo punim plućima...
…živimo punim plućima…

 

putovanja Anka

 

anka i sam

 

Samuel piše članke za njemačku Wikipidiju i strastveni je sakupljač poklopaca od vrhnja za kavu koji se u Švicarskoj proizvode s različitim motiva, od prirode i životinja do znamenitosti neke regije ili država. Osim toga, na magisteriju je iz mehanike budući da nije tipični građevinar, već pomalo neobičan i zainteresiran za aereonautiku i industriju satelita.

"...nije tipični građevinar..."
“…nije tipični građevinar…”

 

Ja sam trenutno jako usmjerena na razvoj programa „El Sisteme“u Hrvatskoj kroz udrugu SO-DO*, te svog programa za učenje stranog jezika uz pomoć glazbe za predškolsku djecu pod nazivom Rin Tin Tin. Osim toga, održavam solističke i komorne koncerte, pomažem ljudima kroz life coaching, puno čitam, učim za pravo, radim na jednom patentu vezno uz ekologiju…

*Udruga SO-DO (Sustav Orkestara Djece i Omladine, www.so-do.hr ) je udruga koja promiče u Republici Hrvatskoj socijalno-glazbeni program poznat u svijetu pod nazivom El Sistema. El Sistema je projekt nastao prije 40 godina u Venezueli i od tad do danas se proširio po cijelom svijetu. Temelj El Sisteme je okupiti djecu i mlade iz svih društvenih strukutra (različitog imovinskog stanja, vjere, sposobnosti) i omogućiti im kvalitetan razvoj socijalnih vještina kroz glazbu, točnije kroz simfonijsko muziciranje. Svjedoci smo svakodnevog otuđivanja mladih, vjerske nesnošljivosti, izrazene nacionalne netrpeljivosti, netolerantnosti prema različitom, povećanja ovisnosti o drogama i alkoholu među sve mlađom populacijom, problema vršnjačkog nasilja, trgovanja ljudima… SO-DO svojim programom pomaže integraciji djece i mladih kroz glazbeno stvaralaštvo, uči ih socijalnim vještinama, kvalitetnom komuniciranju i slušanju, brizi jedno za drugo, prihvaćanju ljepote različitosti, te stvaranjem mladih lidera koji znaju što žele i brinu se ne samo za vlastiti razvoj, nego i za dobrobit šire zajednice.

Anka, koje sve instrumente svirate i kako se rodila ljubav prema njima?

Završila sam srednju glazbenu  školu za flautu, ali sam svoje glazbeno putovanje započela s blok flautom. U četvrtom razredu srednje škole zaljuibila sam se u fagot, ali sam bila uvjerena da sam prestara za početak sviranja istog. Stoga sam nekoliko godina kao svoju tihu patnju skrivala tu ljubav. Školske godine 2002./2003. sam u Zagrebu počela učiti fagot, budući da u Puli još uvijek ne postoji mogućnost učenja fagota u glazbenoj školi. Nakog svega 2 godine upisala sam muzičku akademiju na kojoj sam i magistrirala. Osim toga, zaljubila sam se u okarine preko svoje drage prijateljice Nataše Dragun. Najdraža okarina mi je bass okarina zbog topline zvuka. Najnovija ljubav mi je handpan drum, vrsta melodijskog limenog udarala, u kojeg sam se zaljubila kad sam slučajno preko YouTube-a čula predivnu skladbu Hang Massive – Once Again.

Fotografija govori bolje od riječi. Handpan drum

Bez naslova

 

Rodom ste iz Pule, ali živite u Švicarskoj. Kako izgleda vaš tipičan radni dan kada ste u Švicarskoj?

Moj radni dani su sve samo ne tipični. Kod mene nema rutine – svaki dan je izazov za sebe. Kako sam sama sebi šef, tako se i svaki moj radni dan razlikuje ovisno od toga što je u tome trenutni prioritet.

A kako je to bilo u Inspiritu?

Ovo ljeto s Inspiritom je bilo zaista nezaboravno. I Samuelu i meni je osjećaj kao da smo se ponovno susreli s obitelji koja živi po svijetu. Jutarnje probe na otvorenom, poslijepodnevna uzbuđenja kroz pripreme za večernju izvedbu, predstava i druženje uz pivu nakon svega. Sve to učinilo je ovo ljeto nezaboravnim iskustvom, za koje se nadamo da će se i sljedećih sezona ponavljati.

Koje trenutke iz Inspirita ćete posebno pamtiti? Možete li izdvojiti neki detalj ili Inspirit doživljaj koji se posebno urezao u sjećanje?

Svaki novi projekt koji smo radili s Inspiritom bio mi je poseban na svoj način. Prema svakom od njih imam neku posebnu emocijonalnu vezu i baš ako se jako potrudim mogu reći da mi je Morganovo blago onako intimno najdraži projekt. Ali, onda se sjetim Crispa, moje prve suradnje s Istra Inspiritom, pa  Kupelwiesera na Brijunima, Vodnjanskih štorija, Jules Verna u Pazinu… i više nisam baš sigurna.

Anka na Inspiritu u Vodnjanu
Anka na Inspiritu u Vodnjanu

 

...a glazba je neizostavni dio brijunskog Inspirita..
…a glazba je neizostavni dio i brijunskog Inspirita..

 

Što vam je davalo snagu u težim i stresnim trenucima?

Moram priznati da stres i težinu kroz cijelo vrijeme suradnje nisam osjetila. Istra Inspirit je zaista dobro uigrana ekipa. Bile su to sve tekuće sitnice nesporazuma oko ponekog vremena probe ili nekih preklapanja događaja na koja se jedva stizalo, ali sve u svemu ništa neuobičajeno za velike projekte kao što je Inspirit koji uključuju puno ljudi različitih vještina.

Kakvi su Anka i Samuel kada uspiju naći vrijeme za sebe? Što volite, što vas najviše inspirira i motivira u životu?

Samuel i Anka su dvoje velike razigrane djece koja znaju kako uživati u životu i veseliti se malim stvarima. Obožavamo putovati i upoznavati nove ljude, družiti se. A najviše volimo debatirati, što se ponekom usputnom promatraču čini raspravljanjem, ali nama je to samo gimnastika za mozak.

I za kraj, može jedna poruka za naše čitatelje… Podijelite s nama vaš životni moto i tajnu vaših uvijek nasmijanih lica :)

Tajna je vrlo jednostavna i stane u četiri rečenice.

  1. Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.
  2. Nema problema – ima samo izazova.
  3. Budi iskren prema sebi i drugima.
  4. I najvažnije, nikad ne odustaj od svojih snova.

 

Hvala Istra Ispiritu za ostvarenje nekih naših snova. <3

 

Anka i Samuel
Anka i Samuel

 

Fotografije: privatna arhiva Anke Kovač-Augustiny i arhiva Istra Inspirita