InspiriTIĆ

InspiriTIĆ

InspiriTIĆ – program za školsku i predškolsku djecu

 

Inspirit Ikone novo

 

U sklopu InspiriTIĆ programa nudimo mogućnost organiziranja pojedinih Istra Inspirit izvedbi prilagođenih djeci vrtićke i školske dobi. Osnovna ideja ovih ponuda jest osnaživanje i poticanje zavičajne nastave, kako bi djeca od malih nogu učila o regiji u kojoj žive i specifičnosti kulture na vrlo konkretnim i zabavnim primjerima – mitovima, legendama i povijesnim pričama. Zabavne predstave uključuju i interaktivne radionice gdje djeca sudjeluju u svakom koraku realizacije te komuniciraju međusobno i s animatorima, razvijajući pritom društvene i komunikacijske vještine. Cilj je zainteresirati djecu za istarsku kulturu i baštinu te pobuditi u njima maštovitost i želju da i sami nastave otkrivati čari Istre.

Trenutno u ponudi imamo dva programa za koje smatramo da se mogu uključiti u nastavu osnovnih škola, a to su Jules Verne Junior te Mitska bića Istre. Također, programe nudimo u dva oblika, od kojih je prvi izvedba na autentičnoj lokaciji, Puli ili Pazinu, što može uključiti i posjet kulturnim institucijama (poput muzeja) u tim gradovima. Druga opcija je održavanje čitavog programa u školama i vrtićima, prilikom čega se možemo u potpunosti prilagoditi ustanovi i njenim mogućnostima.

Mitska bića Istre

Program za djecu koji se održava unutar zidina mletačke utvrde u Puli predstavlja predstave prastarog cirkusa koji je nekada davno uveseljavao ljude na ulicama sajmova, takozvanih vašara ili merkata. Djecu od prvog do petog razreda osnovnih škola se motivira da kroz natjecateljski kviz pokažu usvojeno znanje kroz predstavu o zemljopisu, hrvatskom jeziku, poznavanju istarskog bilja. Nabolji i najspretniji razred dobiva diplomu vrsnih poznavatelja istarske mitologije. Kroz niz interaktivnih skečeva, radionica i igraonica s bićima iz istarskih mitova i legendi, djeca uče o povijesti, legendama i kulturi svoga zavičaja. Zabavan interaktivni program obogaćuju glazbenici, žongleri, fakiri i klaunovi.

InspiriTIĆ 3 Škola Vidikovac
Naši glumci na gostovanju, Pula: Sedina, Šandor i Miro

 

 

Jules Verne Junior

 

Interaktivna radionica koja se izvorno održava u kaštelu grada Pazina sadrži multimedijalnu predstavu u kojoj sudjeluju i mali gosti. Kapetan Nemo i ostali slavni likovi romana Julesa Vernea, vode djecu kroz svijet mašte. Saznaje se zašto je slavni romanopisac Jules Verne volio Pazin i koji je roman napisao inspiriran starim kaštelom i Pazinskom jamom. Djeca upoznaju Mathiasa Sandorfa, njegove prijatelje i suparnike, žandare, suca i šašavu kuharicu Marie s kojom će se dotaći i okusa i mirisa istarskih poslastica. Osim toga, radionica uključuje i igru, a nakon što djeca obave dane im zadatke, pisac će im osobno podijeliti diplome kao pohvalu za rad, trud ali i za njihovu maštovitost. Predstava se može održati u pazinskom kaštelu, prilikom čega organiziramo stručni razgled starog grada i Etnografskog te Zavičajnog muzeja grada Pazina. Ovaj InspiriTIĆ događaj odlična je prilika da školska djeca upoznaju autora svojih školskih lektira i nauče više (i na drugačiji način) o njegovu stvaralaštvu.

Inspiritić_Istra Inspirit_Jules Verne Junior Pazina
Naši najmlađi gosti na slikanju ispred pazinskog kaštela
MarC_33658
InspiriTić Jules Verne Junior u pazinskom kaštelu

 

Do sada smo već imali nekoliko izvedbi Istra InspiriTIĆa. Učenici IV razreda Osnovne škole Šijana u listopadu su 2013. godine uživali u interaktivnoj radionici i predstavi Jules Verne Junior, na izletu u Pazin gdje su i razgledali Etnografski muzej te Sobu Julesa Vernea. U 2014. godini prilagodili smo predstavu Mitska bića Istre, nekadašnju redovitu Istra Inspirit izvedbu, najmlađim gostima. Već smo u svibnju održali četiri radionice Mitskih bića Istre na kojima je sudjelovalo ukupno 245 učenika. S Osnovnom školom Vidikovac iz Pule sudjelovali smo u UNICEF-ovom projektu pomoći djeci Afrike  pa je dio prihoda od predstave doniran u tu svrhu. Osim škole Vidikovac, surađivali smo sa Osnovnom školom Monte Zaro te vrtićem Cvrčak iz Pule.

Ovim putem zahvaljujemo svim školama i vrtićima koji su naše radionice i interaktivne predstave uvrstili u svoj curriculum u 2014. godini: OŠ Stoja (Pula), OŠ Veruda (Pula), OŠ Juraj Dobrila (Rovinj); pulski vrtići: Ribice , Topolino, Veseljko, Cvrčak.

Najviše od svega volimo raditi s najmlađima:)

Inspirtiić Vidikovac
Naši glumci na gostovanju u školi Vidikovac i naši prvi gledatelji:)