NOĆ JURE GRANDA U PAZINSKOM KAŠTELU

NOĆ JURE GRANDA U PAZINSKOM KAŠTELU

1044

ISTARSKI VAMPIR JURE GRANDO

Slovenski putopisac i povjesničar Janez Vajkard Valvasor u svom djelu Slava vojvodine Kranjske objavljuje priču o Juri Grandu, prvom vampiru što ga je književnost zabilježila imenom i prezimenom. Radnja njegove priče se odvija u Kringi. Svoje enciklopedijsko djelo u kojem se spominje istarski vampir objavljuje u njemačkom gradu Nürnbergu daleke 1689. godine. Prema Valvazorovu djelu, godine 1672. umire Jure Grando te ga lokalni svećenik sahranjuje prema kršćanskim običajima. Međutim, nakon pogreba je viđen kako šeće noću. Od tada se pokojnik, u kasan sat, ukazivao mnogima, hodajući ulicama amo-tamo, zakucavši na svačija vrata, a najviše je maltretirao svoju udovicu. Mnogi ljudi potom su umrli. Iz kuća, na čija bi vrata pokucao, ubrzo bi nekog iznijeli mrtvog.

Ilustracija za Inspirit Fantasy park

“U jednoj mračnoj noći 1672. godine devetoro mještana Kringe, predvođeno seoskim poglavarom i svećenikom, zaputilo se na groblje odlučno da se obračuna s napašću koja je 16 godina terorizirala selo. Mještanin Jure Grando još otkad je umro 1656. godine bio je počeo svake noći ustajati iz groba, lutati mjestom, lupati na vrata kuća u kojima bi uskoro netko umro, te posjećivati i maltretirati svoju udovicu Ivanu. Devetoro je egzekutora otkopalo grob neumrlog noćnika i u njemu zateklo očuvano tijelo rumenih i nacerenih obraza. Nakon neuspješnog probadanja glogovim kolcem, vampiru je odrubljena glava, grob zatrpan i nakon toga Jure Grando više nikada nije uznemiravao mještane Kringe!”

Upravo ovako glasi legenda o najstarijem dokumentiranom europskom vampiru – istarskom štrigunu Jure Grandu. Vjerovanje u vampire kojima se u grobu nastavlja život, pa stoga rado napadaju snažne i zdrave pojedince i sišu im krv, ne svodi se međutim ni u kom slučaju samo na Istru, već je to vjerovanje rasprostranjeno i u podunavskim krajevima, među Vlasima, Srbima i Bugarima. Više izvještaja pokazuje da je nekoć bilo vrlo rasprostranjeno i među sjevernim Slavenima.

Izvor: screenshot
Izvor: screenshot

Jedan od najznačajnijih likova široke lepeze natprirodnih junaka i bića, Jure Grando, spada u zapisane legende. Često se vampiru nadodaje istarski sinonim štrigon (kao što Valvasor u svom djelu opisuje Juru Grandu riječju Strigon, tj. štrigun), a koje Istrijani daju zloj vještičjoj spodobi koja djeci siše krv, tj. tako Istrijani zovu takve nemirne mrtvace baš kao što je vampir. Taj istarski sinonim dolazi od latinske riječi strix. Tako su poganski Rimljani nazivali jednu noćnu pticu, preciznije sovu, koja djeci ili dojiljama siše mlijeko ili krv, ili takvu vješticu koja poput te ptice siše djecu ili dojilje. Jure Grando je nadahnuo pojavu vampirske književnosti u 19. stoljeću, te je preteća svjetski popularnog grofa Drakule.

 

NOĆ JURE GRANDA U PAZINSKOM KAŠTELU

Jeste li već počeli osmišljavati maske za najstrašniju noć u godini?

Ukoliko vas je ovaj članak zantrigirao, maskirajte se i posjetite nas u sobi Julesa Vernea u Pazinskom kaštelu, u subotu 31.10 u 19 sati i zabavite se uz bend TTRT.

Mala pomoć, naš Jure Grando nije klasični “hollywoodski” vampir. Prilikom osmišljavanja kostima imajte na umu da je on bio istarski seljak. ;)

Članovi žirija za odabir najboljeg kostima, a ujedno i osnivači inicijative o valorizaciji legende o Juri Grandu su:

DAVOR ŠIŠOVIĆ, novinar i publicist

MLADEN RAJKO,  član odbora za turizam Općine Tinjan

RADENKO SLOKOVIĆ, direktor Turističke zajednice središnje Istre

Očekujemo vas u kreativnim i strašnim kostimima istarskog vampira. Za pobjednike izbora najboljeg kostima Jure Granda pripremili smo zanimljive nagrade:

  • Istarski pršut, Općina Tinjan
  • Advent u Grazu, jednodnevni izlet za dvije osobe 12.12., agencija Birikina putovanja
  • Slastice po izboru, Reginex

 

Specijalna ponuda – RAKIJA GLOGOV KOBAC (rakija od GLOGOVOG crnog trna)

KOBNA za vampire dok ljude samo ošamuti!

 

Očekujemo vas u kostimima strašnog vampira! :)

 

Više informacija potražite na Facebook stranici Istra Inspirita:

https://www.facebook.com/events/403563733169424/

 

Autor teksta: Marija Feher, suradnica i volonterka na projektu Istra Inspirit.

Tijekom studija Kulture i turizma na Sveučilištu u Puli bavila se proučavanjem

teme o istarskom vampiru, a na temu Jure Grando obranila je i svoj diplomskoi rad.